Veel mensen denken dat hun website niet interessant is voor hackers omdat het maar een kleine website is met alleen bedrijfsgegevens. Maar in werkelijkheid is elke website interessant voor hackers, ongeacht de grootte of de inhoud. In deze blog leggen we uit waarom hackers websites aanvallen, wat hun motieven zijn en hoe ze te werk gaan.
Waarom hacken hackers websites?
Geld verdienen:
Veruit de meeste website worden gehackt voor financieel gewin. Criminelen organisaties verdienen veel geld met het hacken van websites. En dan hebben we het niet over een individuele hacker die af en toe een website hackt, maar groepen hackers die massaal een kwetsbaarheid misbruiken om vele websites tegelijk te hacken.
Hacktivisme:
Sommige hackers hacken websites uit protest. Dit kan gebeuren als ze het niet eens zijn met de boodschap die een website brengt, vaak sociaal-politiek van aard. Bij hacktivisme worden teksten aangepast of wordt de homepage vervangen door een andere, een praktijk die bekend staat als “defacement”. Dit soort aanvallen zijn bedoeld om aandacht te trekken en een boodschap over te brengen.
Oefening en voor de lol:
Veel hackers oefenen hun vaardigheden op willekeurige websites. Hoewel deze aanvallen vaak onschuldig lijken, kunnen ze toch voor problemen zorgen. Onervaren hackers gebruiken tools die ze online vinden zonder te begrijpen hoe deze werken, wat onbedoeld andere hackers toegang kan geven tot je website.
Hoe hackers te werk gaan
SEO links en pagina’s
Hackers plaatsen links naar andere websites op jouw site om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van hun eigen sites te verbeteren. Deze links kunnen leiden naar websites die illegale of ongepaste inhoud bevatten, zoals farmaceutische producten, namaakgoederen of pornografie. Daarnaast kunnen hackers complete pagina’s aanmaken met SEO-gerelateerde zoekwoorden om zo verkeer naar hun eigen sites te leiden.
Spam e-mails
Hackers gebruiken de mailfunctionaliteit van je website om massaal spam e-mails te versturen. Deze e-mails zijn gericht op verkoop en clicks, wat hen geld oplevert.
Phishing campagnes:
Hackers kunnen je website gebruiken om phishing e-mails te versturen, gericht op het verkrijgen van logingegevens, het installeren van malware of het stelen van andere gevoelige informatie.
Kwaadaardige redirects:
Bezoekers van je website kunnen worden doorgestuurd naar malafide sites. Hackers plaatsen code in je website waarmee bezoekers worden omgeleid naar deze sites, wat hen meer clicks oplevert of de mogelijkheid biedt om malware te verspreiden.
Command & Control:
Gehackte websites kunnen deel uitmaken van een botnet, een netwerk van geïnfecteerde computers die worden gebruikt voor verschillende criminele activiteiten, zoals DDoS-aanvallen.
Cryptomining:
Een hacker kan een website misbruiken voor cryptomining door een kwaadaardig cryptomining-script in de code te injecteren, vaak door kwetsbaarheden in de beveiliging te exploiteren. Wanneer bezoekers de geïnfecteerde site laden, wordt dit script in hun browser uitgevoerd, waarbij hun CPU wordt gebruikt om cryptovaluta (zoals Monero) te minen voor de hacker, vaak zonder dat de gebruiker dit merkt.Conclusie
Hackers hebben verschillende motieven om websites te hacken, variërend van financieel gewin tot oefening en protest. Elke website, groot of klein, kan een doelwit zijn. Het is daarom cruciaal om je website goed te beveiligen tegen deze aanvallen. Regelmatige beveiligingscontroles en updates kunnen helpen om kwetsbaarheden te identificeren en te verhelpen voordat hackers hiervan misbruik kunnen maken.
Bescherm je website
Wil je meer weten over hoe je jouw website kunt beveiligen tegen hackers? Neem contact op met ons op voor meer informatie. Zorg er in ieder geval voor dat je website regelmatig wordt gecontroleerd op kwetsbaarheden. Het beschermen van je website is niet alleen belangrijk voor jouw bedrijf, maar ook voor de veiligheid van je bezoekers en klanten.