Hoe herken je phishing mail?

Phishing e-mails komen in verschillende vormen, maar hebben altijd hetzelfde doel: de ontvanger verleiden tot het uitvoeren van een bepaalde actie. Dit kan variëren van het achterlaten van gegevens, het downloaden van malware tot het verstrekken van gevoelige informatie zoals een bankpas. De technieken worden steeds geavanceerder en moeilijker te herkennen, wat het belang van alertheid en kennis vergroot.

Nick Honings

Nick

Security engineer

nick.honings@shellback.nl

Toename van phishing pogingen

Het aantal phishing pogingen blijft stijgen. Niet alleen het aantal phishing e-mails nemen toe, maar ook het aantal websites die voor phishing campagnes worden gebruikt. Steeds meer phishing websites maken gebruik van een groen slotje (HTTPS), omdat het tegenwoordig eenvoudig is om HTTPS-certificaten aan te maken. Daarnaast worden legitieme websites steeds vaker gehackt om phishing sites te hosten, wat het nog moeilijker maakt om kwaadwillende sites te herkennen.

Hoe herken je een phishing e-mail of website?

De beste manier om phishing mails te herkennen is door voorbeelden te bekijken en daarvan te leren. We delen een aantal tips met je.

Reden van het sturen van de e-mail:
Een bank zal nooit via e-mail om je pincode vragen of je vragen om in te loggen om gegevens te valideren. Vaak wordt in de e-mail een gevoel van urgentie gecreëerd, bijvoorbeeld dat je account in gevaar is, om je direct te laten handelen. Valideer dergelijke e-mails door zelf via de browser de website van de betreffende instantie te bezoeken en in te loggen, zonder de link in de e-mail te gebruiken.

Vreemde afzender.
Let op de afzender van de e-mail. Vaak zijn er afwijkingen zoals typefouten of een gedeeltelijke bedrijfsnaam. Soms lijkt het afzendadres echt, maar dit kan door spoofing komen als het bedrijf hun e-mail beveiliging (SPF, DKIM, DMARC) niet goed op orde heeft.

Spel en opmaak fouten.
Phishing e-mails bevatten vaak spelfouten en inconsistente opmaak. Een onpersoonlijke aanhef, wisselende termen zoals “button” en “knop”, en vreemde afzenders zoals de “ICT zaken” afdeling in plaats van klantenservice zijn rode vlaggen.

Link.
De tekst van de link kan legitiem lijken, maar als je met de muis over de link beweegt, zie je dat het werkelijke adres anders is. Klik nooit direct op dergelijke links.

Phishing en AI: nieuwe uitdagingen

Met de komst van kunstmatige intelligentie (AI) worden phishing aanvallen steeds geavanceerder. Cybercriminelen maken gebruik van AI om phishing e-mails realistischer en moeilijker te onderscheiden van legitieme communicatie. Deze AI-gegenereerde aanvallen kunnen personaliseren op basis van informatie uit openbare bronnen en eerdere datalekken, waardoor ze nog gevaarlijker worden.

Shellback houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en past onze phishing simulaties en trainingsprogramma’s continu aan om ervoor te zorgen dat jouw organisatie voorbereid is op deze nieuwe generatie van bedreigingen. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het beschermen van je bedrijf tegen de gevaren van AI-gedreven phishing aanvallen.

Phishing simulatie

Wat kan een bedrijf doen om zichzelf en zijn medewerkers te beschermen tegen phishing? Het simuleren van phishing aanvallen en het trainen van medewerkers zijn effectieve strategieën. Regelmatige simulaties houden medewerkers alert en helpen hen om valse e-mails beter te herkennen. Dit kan met behulp van standaard templates die regelmatig geüpdatet worden, maar ook met maatwerk templates die specifiek zijn afgestemd op de situatie van jouw bedrijf. Phishing campagnes kunnen automatisch worden verstuurd, waardoor medewerkers voortdurend getraind worden. Regelmatige awareness campagnes en trainingen zorgen ervoor dat iedereen op de hoogte blijft van de nieuwste phishing technieken.

Ondersteuning nodig?

Bij Shellback begrijpen we hoe belangrijk het is om je organisatie te beschermen tegen phishing aanvallen. Onze uitgebreide phishing simulatie en awareness training helpen je om je medewerkers weerbaar te maken tegen deze bedreigingen. Neem vandaag nog contact met ons op via ons contactformulier of mail naar sales@shellback.nl voor een vrijblijvend advies en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen beveiligen tegen phishing aanvallen.

Scroll naar boven